top of page

GÜVENLİK SİSTEMLERİ

Çalışma sahasında güvenlik deyince akla ilk gelen çalışan güvenliğidir. PUSULA Elektrik Otomasyon Robot olarak biz, çalışanların zarar görmemesi için makina ve tesislerinizde yapacağımız risk analizi sonrasında gerekli olan en uygun güvenlik sistemini sisteminize monte ediyoruz. Kendi yaptığımız sistemlerde standart ve opsiyonel olarak güvenlik önlemlerini almakta ve müşterilerimizle paylaşmaktayız. 

Çalışa güvenliğinin sağlanması yanında makina-tesis ve ürün güvenliğinin de sağlanması gereklidir. Sıklıkla ihmal edilen bu konuya biz, özellikle hassasiyet gösteriyoruz. Birbiri ile çarpışa bilecek mekanik aksamlar vb.., mekanik önlemler alınsa bile otomasyonel olarak gerekli önlemleri alarak üretim sırasında ortaya çıkabilecek aksaklıkların önüne geçmede bir adım daha ileri gidiyoruz.

Yapılan risk analizi sonucunda ortaya çıkan sonuç doğrultusunda güvenlik elemanları belirlenir. Işık bariyerleri gerektiği yerde parmak, el, kol, vücut, güvenliği sağlayacak şekilde farklı farklı seçilir. ihtiyaç olmayan yerlerde çok yüksek güvenlik önlemleri almak yüksek maliyetlere sebep olabilir. bunun için sistemin iyi analiz edilmesi gerekiyor.

Güvenlik çiti ile çevrilmiş sistemlerde bakım veya herhangi başka amaçlarla kullanılmak için kapı bulundurulmak zorundadır. Bu kapılar sistemin gerektirdiği bütün güvenlik şartlarını sağlamak zorundadır. Güvenli kapılar açıldığında sistem otomatik olarak durur. Bazı güvenli kapı sistemlerinde ise, kapı açılamaz. Önce merkezi kontrol ünitesine sistemi durdurmak için buton ile sinyal gönderilir. Tesis durması gereken duruş noktaların geldiğinde bütün sistem veya ilgili bölümler durur. Bu andan itibaren SAFETY PLC kapının kilidi açar ve kapı mekanik olarak açmaya elverişli konuma gelir. Kapı tekrar kapatılıp reset butonuna basılmadan, kapı mekanik kilidi kilitlenmeden sistem kesinlikle çalışmaz. Bu tarz güvenlik sistemleri maliyeti yüksek olsada, çalışan güvenliği yanında kontrollü duruş yaptığı için ürün kalitesi ve güvenliğini de göz etmektedir.

 

Tesisiniz için Gerekli Güvenlik Seviyenizin Belirlenmesi

 

EN ISO 13849-1'in kabul edilmesi, makine tasarımı için yeni prosedür gereksinimlerine neden olmuştur. Bir kontrol sisteminin emniyetle ilgili parçalarının tasarımı, çeşitli aşamalarla tamamlanan bir süreçtir.

 

Emniyet fonksiyonu gereksinimlerinin tanımlanması
Her şeyden önce, her emniyet fonksiyonundan beklenen özelliklerin belirlenmesi gerekir. Bu aşama en önemlisi ve bazı durumlarda en zorudur. Örneğin, bir makinede emniyet kapısının korunması için, emniyet kapısı açıkken tehlikeli hareketlerin durdurulması gerekir; emniyet kapısı açıkken makinenin tekrar başlatılması mümkün olmamalıdır.

 

PL gerekli performans seviyesinin belirlenmesi
Risk ne kadar büyükse, kontrol sisteminin gereksinimleri de o kadar büyüktür.
Güvenilirlik ve yapının katkısı, kullanılan teknolojiye göre farklılık gösterebilir. Her tehlikeli durum seviyesi "a"dan "e"ye beş aşamada sınıflandırılır. PL "a"da, kontrol fonksiyonunun riskin azaltılmasına olan katkısı düşükken, PL "e"de yüksektir. Yukarıda tanımlanan emniyet fonksiyonunun gerekli performans seviyesini ( PLr ) belirlemek için risk grafiği kullanılabilir.

 

Yaralanma şiddeti (S)
S1 = Hafif (normalde tedavi edilebilen) yaralanma
S2 = Ciddi (normalde tedavi edilebilen) yaralanma, ölüm dahil

Sıklık ve/veya tehlikeye maruz kalma (F)
F1 = Nadirden çok aza kadar ve/veya maruziyet süresi kısa
F2 = Sıktan sürekliye kadar ve/veya maruziyet süresi uzun

Tehlikeyi önleme ihtimali (P)
P1 = Belirli durumlarda mümkün
P2 = Neredeyse mümkün değil
 

Emniyet fonksiyonlarının tasarımı ve teknik olarak gerçekleştirmesi
"emniyet kapısı kilidi" emniyet fonksiyonu, kontrol önlemleriyle gerçekleştirilir. Emniyet kapısı kilidi, PSENcode gibi kodlu bir yakınlaşım şalteri kullanılarak hayata geçirilebilir. Bu, izleme fonksiyonlarının etkinliği azaltılmadan seri olarak birçok emniyet kapısını bağlamayı sağlar. Kodlama kapsamlı manipülasyon koruması sağlar.
Sensörler, PNOZmulti gibi çok fonksiyonlu bir emniyet sistemi kullanılarak değerlendirilir. Sürücü, pozitif kılavuzlu kontaktlar ile iki kontaktör kullanılarak kapatılır.

 

 Performans seviyesinin belirlenmesi ve değerlendirilmesi
Emniyet fonksiyonu, ulaşılan performans seviyesini belirlemek için üç bölüme ayrılır: giriş, lojik ve çıkış. Bu alt sistemlerin her biri, emniyet fonksiyonuna katkıda bulunur.

 

Doğrulama 
Bu aşama, ulaşılan performans seviyesinin gerekli performans seviyesiyle ne derece uyuştuğunu belirler. Ulaşılan PL, risk değerlendirmesinde gerekli görülen PL r'den büyük veya eşit olmalıdır. Bu durum, makine tasarımı için "yeşil ışık" anlamına gelir.

 

Onay 
Emniyet sistemlerinin tamamen niceliksel gereksinimlerinin yanı sıra, sistematik arızaları önlemek de çok önemlidir.

 

 

PUSULA servis ekibi, yukarıda belirtilen altı aşamanın her biri veya hepsinde size yardımcı olmak amacıyla danışmanlık hizmetleri sunmaktadır. Size uygun veya istediğiniz güvenlik sistemini kurma ve devreye alma hizmeti de vermekteyiz.

 

 

bottom of page