top of page

İKLİMLENDİRME OTOMASYONU HVAC

Mekanların ısıtılması, soğutulması ve havalandırılmasını düzenleyip kontrol eden sistemlere HVAC denir. HVAC, İngilizce: Heating (ısıtma), Ventilating (havalandırma) ve Air Conditioning (iklimlendirme) kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş kısaltmadır. Havalandırma sektörünün tüm dallarını kapsar. Ayrıca Makine mühendisliği alanında bir alt kol olan tesisat mühendisliği kapsamında değerlendirilebilir. Mekanik tesisat kategorisinde yer alıp termodinamik, akışkanlar mekaniği, ısı transferi gibi alt başlıklar temelini oluşturur.

Yaşam alanların değişen oda şartları ve dış hava koşullarında sürekli istenilen koşullarda tutulması HVAC otomasyonun temel amacıdır. HVAC otomasyonunda sıcaklık ve basınç değerlerini otomatik kumanda ile ihtiyaca göre ayarlamak, kullanılmayan ortamları ısıtma ve soğutma düzenine sokarak konfor şartlarını sağlamak amaçlanmaktadır.

HVAC sistemleri içerisindeki hava, su buhar veya çeşitli akışları çoğu kez otomatik kontrol eden valfler tarafından ayarlanır. Hava akışını düzenleyen ve kontrol altında tutan ise damperlerdir. HVAC Otomasyonu, valf ve damperleri otomatik olarak kumanda edilmesini sağlamaktadır.

 

HVAC sistemleri önemli ölçüde enerji tüketen sistemler olup yaşam alanlarının (Residance, Konut, AVM, sanayi tesisleri, eğlence yerleri… vb.) özellikleri (istenilen iç hava kalitesi ve termal kalite, aydınlanma ve diğer ekipmanlardan oluşan ortam ısısı ve yapının karakteristiği ve yeri) dikkat edilerek yapılan HVAC otomasyonları önemli ölçüde enerji tasarrufu yapılmasına imkan verir.

 

HVAC sistemlerinin otomasyonu enerji verimliliğine olan katkısıyla birlikte ve daha da önemli olan bir başka faydası ise ortam havasından insan sağlığını tehdit eden zararlı organizmaların temizlemesidir. Ortam havalandırılmasını iyi düzenleyen ve istenilen değerlerde tutan sistemler, küf ve bakteri gibi zararlı organizmaları yaşanılan ortamdan uzak tutar.

HVAC sistemlerinde tüketilen enerji binanın özelliklerine ve kullanım amaçlarına bağlı olarak toplam enerjideki oranı %15 ile %60 arasında değişmektedir. Enerji tüketiminin böylesine büyük olduğu sistemlerde verimli enerji kullanılması ve boşa giden enerjinin en aza indirilmesi de büyük önem arz eder. HVAC sistemlerinde enerji tasarrufu istenilen konfor seviyesinden ödün verilmeden sağlanabilir. HVAC sistemlerinde yapılacak iyileştirmeler, uygulamanın yapıldığı binanın özelliklerine göre farklılık göstermekle birlikte iyi bir HVAC otomasyonu ile işletim maliyetlerinde %40’a varan iyileşme sağlanabilir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PUSULA Elektrik Otomasyon Robot olarak biz, iklimlendirme otomasyonunda müşterilerimizin isteği doğrultusunda standart ısıtma-soğutma-havalandırma prosesinin dışına çıkarak daha verimli ve kullanışlı sistemler yapabiliyoruz. Programlama ve devreye alma işlemlerini kendi bünyamizde gerçekleştirdiğimiz için sistemde yazılım ile ilgili değişiklikleri kolayca hallediyoruz. Mahal kontrolleri için lokal kontrol panelleri kullandığımız gibi, merkezi olarak izleme ve kontrol olanağı sağlamak için bilgisayarlı SCADA kontrol sistemi veya HMI operatör panel sistemleri kurmaktayız. Sistemlerimize programlama, izleme ve kontrol amaçlı internet ile uzaktan erişim imkanı da verebilmekteyiz.  

AHU, Fancoil, Kazan, otomasyonu uygulamaları, hassas PID li basınç, sıcaklık, debi kontrolü, Driver, vana, oransal vana, pompa vb. kumanda tipleri yapmış olduğumuz uygulamalar arasındadır.

bottom of page